Поглавје 1: Како да се одржува кружната машина за плетење на дневна основа?

1.Секојдневно одржување на кружна машина за плетење

(1)Дневно одржување

A. Во утринските, средните и вечерните смени, влакната (летачки) прицврстени на ролната и машината мора да се отстранат за да се одржат чисти плетените компоненти и механизмот за влечење и намотување.

B. Кога предавате смени, проверете го активниот уред за хранење предиво за да спречите блокирање на уредот за складирање на предиво од летечки цвеќиња и нефлексибилна ротација, што резултира со дефекти како што се вкрстени патеки на површината на ткаенината.

В. Проверувајте го уредот за самозапирање и штитникот на заштитната брзина секоја смена.Ако има некаква абнормалност, веднаш поправете ја или заменете ја.

Г. При предавање смени или патролирање на инспекции, потребно е да се провери дали пазарот и сите кола за нафта се деблокирани

(2) Неделно одржување

A. Направете добра работа со чистење на плочата за контрола на брзината за хранење на предивото и отстранете ги летечките цветови насобрани во плочата.

B. Проверете дали затегнувањето на ременот на уредот за пренос е нормално и дали менувачот е стабилен.

В. Внимателно проверете ја работата на механизмот за влечење и завиткување.

2

(3) Месечно одржување

A. Отстранете ја камерата и отстранете ги насобраните летечки цвеќиња.

B. Проверете дали насоката на ветерот на уредот за отстранување прав е точна и отстранете ја правот на него.

D. Отстранете ги летечките цветови во електричниот прибор и постојано проверувајте ги перформансите на електричните додатоци, како што се системот за самозапирање, безбедносниот систем итн.

(4)Полугодишно одржување

A. Расклопете ги сите игли за плетење и мијалници на кружната машина за плетење, исчистете ги темелно и проверете дали се оштетени.Ако има оштетување, веднаш заменете го.

B. Проверете дали се одблокирани премините за масло и исчистете го уредот за вбризгување гориво.

C. Исчистете и проверете дали механизмот за хранење на предивото е флексибилен.

Г. Исчистете ги дамките од мувата и маслото од електричниот систем и преправете ги.

E. Проверете дали патеката за масло за собирање отпадно масло е одблокирана.

2.Одржување на механизам за плетење на кружна машина за плетење

Механизмот за плетење е срцето на кружната машина за плетење, што директно влијае на квалитетот на производот, па затоа одржувањето на механизмот за плетење е многу важно.

О. Откако кружната машина за плетење е во нормална работа одреден временски период (времето зависи од квалитетот на опремата и материјалите за плетење), потребно е да се исчистат жлебовите на иглата за да се спречи нечистотијата да се плете во ткаенината со плетењето, а во исто време може да ги намали и дефектите на тенките игли (и наречена патека за игла).

B. Проверете дали сите игли за плетење и мијалници се оштетени.Доколку се оштетени, мора веднаш да се заменат.Ако времето на употреба е предолго, квалитетот на ткаенината ќе биде засегнат и сите игли за плетење и мијалници треба да се заменат.

В. Проверете дали ѕидот на жлебот на иглата на бројчаникот и цевката за игла е оштетен.Ако се открие каков било проблем, веднаш поправете го или заменете го.

D. Проверете ја состојбата на абење на камерите и потврдете дали е правилно поставена и дали завртката е затегната.

F. Проверете ја и поправете ја положбата за вградување на фидер за предиво.Ако се открие дека е сериозно истрошено, треба веднаш да се замени.


Време на објавување: април-05-2021 година